De diepte in over emoties

Emoties in een rouwproces kunnen intens diep zijn maar ook heel veranderlijk. Doordat emoties zo grillig zijn hoor ik in mijn praktijk regelmatig van mijn klanten, dat ze het gevoel krijgen dat ze hun verstand aan het verliezen zijn. Het kan je zo onzeker maken dat je je emoties het liefst uit de weg gaat. Inzicht in je emoties geeft je meer grip op je emoties. In dit artikel vind je de redenen die belemmerend werken bij het krijgen van grip op je emoties. Ook lees je hier hoe je hier een begin mee kunt maken als dit allemaal vreemd voor je is.

Als je je afvraagt wat de foto van de fuut met dit onderwerp te maken heeft, zal ik beginnen dit toe te lichten. Tijdens mijn vakantie heb ik veel tijd op het water doorgebracht. Mijn aandacht werd hierbij getrokken door een fuut. Hij dook behendig onder water om even compleet uit mijn gezichtsveld te verdwijnen. Terwijl ik het water afspeurde op zoek naar de fuut, zag ik dat hij veel verder weer opdook. Ik volgde hem een tijdje en zag hoe moeilijk het was om van tevoren te bepalen waar en wanneer hij weer zou opduiken.

Afwachten waar de fuut opduikt…

Met onze emoties gaat het precies zo. Je kunt je emoties onderdrukken omdat ze te intens en te pijnlijk zijn. Ze lijken daarmee uit het zicht verdwenen; opluchting, je hebt er geen last meer van! De realiteit is echter dat ze hoe dan ook zullen opduiken. De grote vraag is alleen waar en wanneer.

Net als de fuut die uit het zicht verdwijnt om daarna weer onverwachts op te duiken, komen ook je emoties op een goed (of kwaad!) moment aan de oppervlakte. Onderdrukken van emoties helpt alleen voor de korte duur maar ze komen terug wanneer het hun tijd is. En dat hoeft niet altijd samen te vallen met jouw timing van een geschikt moment!

Wil jij niet door je emoties overrompeld worden, ga ze dan niet langer uit de weg. Richt je niet alleen op je buitenwereld maar besteed aandacht aan je binnenwereld. Door onder ogen te zien wat zich onderhuids bij je afspeelt, voorkom je al een groot deel van de overrompeling. Ga niet alleen bezig met druk zijn (ja, dit ruikt naar vluchtgedrag!), maar sta ook stil om te beseffen welke emoties zich voordoen aan je binnenkant.

Grip (terug)krijgen op je emoties begint met het nemen van een besluit. Kies bewust om niet langer weg te lopen voor dat wat je niet onder ogen durft te zien. Maar plan tijd en rust in om ook dit deel van jezelf beter te leren kennen. Alleen dan kun je er grip op krijgen. Vermijden maakt je gevoelswereld tot een onbekende vijand die angst oproept. En die je telkens vermijdt zolang je de angst laat voortduren.

Je kunt op een ontspannen manier onderzoeken welke emoties er in je omgaan. Neem de tijd om in alle rust hier oog voor te krijgen. Zoek een geschikt moment of een mooie plek. Begin alleen met het observeren van je hart en de gevoelens die daarin voorkomen. Kijk of het je lukt een naam te geven aan het gevoel; voel je vooral boosheid over het verlies, angst voor de toekomst of verdriet om het gemis?

Als dit niet meteen lukt is het ook ok. Complimenteer jezelf dat je het hebt geprobeerd en probeer het een volgende keer opnieuw. Oefening baart kunst, ook als het gaat om gevoelens! Hoe vaker je dit doet, hoe meer je gaat merken dat je zicht krijgt op je gevoel. Dat geeft je meer grip op je gevoelsleven en voorkom je dat het op een ongelegen moment opduikt in je leven.

En wie weet vind jij ook je stiltemoment aan het water, terwijl je naar de futen kijkt!:-) Laat je weten welke inzichten jij hebt gekregen in deze stiltemomenten?

Heb je vragen hierover of wil je ontdekken hoe je met je emoties tijdens rouw kunt omgaan, neem dan gerust contact met me op via info@innerlijksterk.nl. Elke maand plan ik ruimte in voor 3 mensen die in een vrijblijvend inspiratiegesprek richting willen krijgen in hun rouwproces.

Geldt dit voor jou? Neem dan zeker contact op, ik help je graag verder!

Plaats een reactie