Over mij

Petra Ferwerda

Mijn naam is Petra Ferwerda, oprichter van Innerlijk Sterk

Een belangrijke reden om mijn eigen praktijk voor rouw- en verliesbegeleiding op te richten was mijn persoonlijke ervaring met rouw. Ik heb in mijn eigen leven ervaren hoe diep en alles veranderend een ervaring met rouw kan zijn.

Mijn leven als gelukkig getrouwde vrouw, veranderde van de ene op de andere dag na het overlijden van mijn man. Ik werd  weduwe en voedde vanaf dat moment, als alleenstaande moeder, onze dochter van bijna 1 jaar oud op.

Ook mijn gevoelsleven stond volledig op z'n kop. Ik voelde me compleet geamputeerd door het verlies van mijn jeugdliefde. Ik dacht dat ik nooit meer zou kunnen lachen of ooit nog gelukkig zou worden. Ik was niet alleen mijn man kwijtgeraakt maar ook een stuk van mijn eigen identiteit en mijn hoop voor de toekomst.

 Om verder te kunnen zocht ik antwoorden op de vele vragen die zich aandienden. Hoe moest ik het leven van mijn dochter en mij invulling geven? Waar moest ik de kracht vandaan halen om overeind te blijven staan in deze situatie? Hoe kon ik omgaan met mijn eigen verlies maar ook het verdriet dat mijn dochter te wachten stond?

De lange weg die ik heb afgelegd heeft mij een ander mens gemaakt. Ik moest nieuwe prioriteiten stellen en zette daarom een punt achter mijn loopbaan als jurist. Mijn prioriteit lag niet bij het maken van carrière maar bij de toekomst van mij en mijn dochter.

Door mijn persoonlijke ervaring met verlies wil ik anderen bijstaan die verlies ervaren in hun leven. Ik weet hoe sterk het gevoel kan zijn dat zegt dat je nooit meer gelukkig kunt worden na een ingrijpend verlies. Maar ik heb ervaren dat dit ondanks alles, echt mogelijk is! Je leven wordt nooit meer hetzelfde als voorheen maar het heeft nog steeds mogelijkheden in zich om het waardevol te maken. Toen mijn ogen hiervoor open gingen, begon mijn transformatieproces. Ik ontdekte dat het mogelijk was om geluk te hervinden in het leven. Ik wil anderen die ditzelfde verlangen hebben, hierin bijstaan.

Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, volgde ik verschillende professionele coachopleidingen. Want mijn persoonlijke ervaring alleen, is een te smalle basis om anderen goed te begeleiden in hun proces. Wat ik heb geleerd over rouwverwerking, het omgaan met pijnlijke emoties en saboterende gedachten, heb ik samengebracht in de methodiek waar ik mee werk. Als gecertificeerd TotalBalance coach gebruik ik de coachingsmethode, ontwikkeld door Carianne Ros. Ik volg daarnaast regelmatig bijscholingen omdat ik graag bij wil blijven leren om anderen zo goed mogelijk te begeleiden in hun rouwverwerkingsproces.

 

In 2018 verscheen mijn eerste boek! 🙂 

Mijn ervaring met rouw en verlies heb ik beschreven in het boek 'Dat zal ik jullie nooit aandoen'. Het schrijven van dit boek was een intensief proces maar de reacties van herkenning die ik kreeg van lezers, maakte dit alles de moeite waard. Van tevoren had ik niet kunnen bedenken hoe het schrijven van dit boek mijn leven zou veranderen. Naast de reacties van lezers, kwam ik in een mij tot dan toe onbekende wereld van radio- en tv-interviews. Op de pagina media kun je meer hierover lezen.

 

Daarnaast verzorg ik spreekbeurten en lezingen over het omgaan met rouw en verlies. Deze zijn bedoeld voor mensen die zelf door verlies zijn geraakt maar ook voor mensen die handvatten zoeken om iemand in een rouwproces te kunnen steunen.

Als ik hierin iets voor jou kan betekenen, neem dan gerust contact met me op.